Taal wijzigen

Museum Gouda

Eenvoudig zoeken

Klik met de linker muisknop op de knop Eenvoudig zoeken in de kolom links, om op het tabblad Zoeken via één invoervak te kunnen zoeken.

1. Typ het woord of de naam waarop u wilt zoeken in het invoervak Zoek. U mag ook een gedeelte van een woord opgeven, of meerdere woorden tegelijk (in het laatste geval moeten alle woorden voorkomen in een resultaat). U scheidt twee woorden door een spatie.

2. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten.

Opmerking: klik in het tabblad Resultaten op de optie Zoek in resultaten als u na een uitgevoerde zoekopdracht nu binnen de resultaten daarvan wilt verder zoeken op een ander woord.

Uitgebreid zoeken

Als u graag op meer dan één woord of naam tegelijk zoekt, en per zoekwoord ook wilt kunnen aangeven waar het moet voorkomen (in welke velden), bijvoorbeeld in de titel van een museumobject, de naam van een materiaal, of de naam van een vervaardiger, dan is Uitgebreid zoeken voor u waarschijnlijk meer geschikt dan Eenvoudig zoeken.

Klik met de linker muisknop op de knop Uitgebreid zoeken in de kolom links, om op het tabblad Zoeken op meerdere woorden in specifieke velden te kunnen zoeken.

1. Typ het woord of de naam waarop u wilt zoeken in het betreffende invoervak. U mag ook een gedeelte van een woord opgeven, of velden leeg laten; zolang er ten minste één waarde ingevuld is, kunt u de zoekopdracht starten. Merk op dat een zoekwoord alleen in het betreffende veld in de database wordt gezocht: als u dus bijvoorbeeld ‘fiets’ opgeeft als Soort object, dan zoekt de software niet in de titel van objecten, of in de vervaardigersnaam, etc. (Via Eenvoudig zoeken kunt u wel in meerdere velden tegelijk zoeken op één woord.)

Achter sommige invoervakken staat bovendien een Lijst-knop. In plaats van zomaar een woord of naam te typen, kunt u via deze knop opzoeken welke woorden er in het betreffende veld in de database allemaal voorkomen. Dit is handig als u de spelling niet zeker weet, of als u gewoon alfabetisch wilt zoeken. Ook zoekt u zo niet voor niets. Klik onder die lijst op het pictogram <<, <, > of >> om door de lijst te bladeren. U kunt ook een paginanummer invoeren (als de lijst uit meerdere pagina's bestaat) en op Ga naar klikken om naar die pagina te springen. Als u bijvoorbeeld een vervaardiger met een ‘W’ zoekt, dan kunt u die letter alvast in het invoervak Vervaardiger typen en pas dan op de Lijst-knop klikken, om de lijst direct bij de letter ‘W’ te openen. Als u nu één van de namen naar het vak Vervaardiger wilt kopiëren, klik dan gewoon op die naam.

In velden waar geen Lijst-knop achter staat, kunt u meerdere woorden invullen, gescheiden door spaties (dan moeten alle woorden voorkomen in een resultaat).

2. Achter de opties Sorteerveld en Sorteervolgorde kunt u kiezen of u het zoekresultaat straks (oplopend of aflopend) gesorteerd wilt zien of niet, en zo ja, op welk veld. Dit is vooral handig als uw zoekopdracht veel resultaten genereert. Markeer gewoon het betreffende Sorteerveld/Sorteervolgorde -keuzerondje door erop te klikken.

3. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten.

Met de Wis-knop kunt u de invoervakken hier leeg maken, voor een nieuwe zoekopdracht.